Iron Maiden

Iron Maiden

Bandet Iron Maiden är knappast okänt i hårdrocksvärlden; snarare hör det till allmänbildningen hos heavy metal-älskare att kunna sjunga med i låtar som ”Run to the hills” (ett av bandets större hits). Det är i sanning ett långlivat band. Iron Maiden bildades redan 1975 av bandets basist Steve Harris. Detta var på juldagen och Harris hade precis lämnat sitt gamla band Smiler. Han bildade sitt eget band tillsammans med lokala musiker och mängder av spelningar kom att äga rum på diverse pubar under resterande delen av 1970-talet. Den första kommersiella framgången kom när bandet spelade in en demotejp (”The Soundhouse Tapes”) som bland annat innehåll låten ”Prowler” – samtliga 5000 exemplar av demotejpen sålde slut i ett nafs.

Det riktiga lyftet kom dock i och med sångaren Paul Di Annos entré i bandet i början av 80-talet. Första skivan som kort och gott fick namnet ”Iron Maiden” och uppföljaren ”Killers” fick snabbt en publik; inte enbart på grund av musiken utan här lockade även bandets spännande skivomslag. Di Anno fick dock ingen lång karriär i bandet; på grund av ett tilltagande drogmissbruk fick han slutligen sparken och ersattes snart av Bruce Dickinson. Första skivan med Dickinson, ”The Number of the Beast” blev direkt en succé som kom att toppa den brittiska försäljningslistan.

Iron Maiden har under sin karriär spelat in hela 38 album och fortsätter att skapa sin musik. Det finns en stor kult kring bandet och mängder av fans ser hela tiden fram emot nya skivsläpp – och att uppleva bandets monstermaskot Eddie på konserterna!

dante