Megadeth

Megadeth

Megadeth är ett amerikanskt heavy metal band som bildades i Kalifornien, närmaste bestämt i Los Angeles. En av grundarna var Dave Mustaine som år 1983 fick sparken från Metallica. Mycket berodde på att han helt enkelt drack för mycket alkohol och de andra bandmedlemmarna tröttnade. Av en slump blev han granne med David Ellefson och snart var de vänner. Han spelade upp några låtar som han börjat skriva på och snart valde de att skapa ett eget band. De inledde en jakt på nya medlemmar som verkligen förstod vilket ”sound” de ville skapa. Trummis och gitarrist har bytts många gånger genom åren och de hade även ett kortare uppbrott under 2002-2003, men överlag har Megadeth varit riktigt framgångsrika världen över. Totalt har de sålt över 50 miljoner album och hållit många bejublade liveframträdanden.

Vad som kännetecknar Megadeth

Mycket av deras musik har ett tema som baseras på krig, död, politik och religion. Några av deras mest kända album är Peace Sells… but Who’s Buying?, Rust in Peace och Countdown to Extinction. De är också kända för sin maskot Vic Rattlehead som ofta pryder deras skivomslag och dyker upp på scenen när de spelar live. Mycket av inspirationen när bandet grundades hämtades från traditionell heavy metal som Black Sabbath, Judas Priest, Motorhead och Iron Maiden.

De strävade dock efter att vara lite hårdare och snabbare, inte minst för att Dave Mustaine ville försöka ta revansch på Metallica för att de sparkade honom. I början hade bandet stora finansiella problem och hade behövt en tjänst som Enklare för att kunna jämföra lån. Istället fick de försöka hushålla med pengarna från sitt skivbolag och inte spendera för mycket på droger och sprit.

Megadeth brukar räknas in i subgenren thrash metal. Där ingår de i vad som kallas den amerikanska ”big four” med Metallica, Anthrax och Slayer. Tillsammans har de betytt väldigt mycket för att göra metal mer populärt, inte bara i USA, utan i hela världen.

Kontroverser och problem

Allt har inte varit frid och fröjd genom åren. Dave Mustaine har haft stora missbruksproblem som oftast varit hanterbara, men han fick ett svårt återfall under 2002. När han checkade in på ett behandlingshem råkade han somna med sin arm över en stolsrygg. Han fick nervskador och det såg ut som om han kanske aldrig igen skulle kunna spela gitarr. Det tog mer än ett år att återhämta sig.

Mustaine har också haft en del konflikter med den andra grundaren David Ellefson. 2004 blev hand stämd för uteblivna intäkter och royalty-betalningar. Stämningen ledde inte till att Mustaine behövde betala, men den visar att deras relation var mycket dålig. De försonades ett par år senare och 2010 var David Ellefson tillbaka i bandet. Medlemmarna i skrivande stund är Dave Mustaine, David Ellefson, Kiko Lourerio och Dirk Verbeuren.

En negativ nyhet för alla Megadeth-fans är att Dave Mustaine i juni 2019 annonserade att han drabbats av strupcancer och måste genomgå behandling. Deras turné har fått skjutas upp, men en liten tröst är att cancerformen är behandlingsbar och chansen är stor att Mustaine tillfrisknar.

dante