Van Halen

Van Halen

Det finns få amerikanska band som lämnat ett så stort avtryck i musikhistorien som hårdrockbandet Van Halen. Här handlar det dessutom inte bara om bandet i sig, utan också om den stilbildande gitarristen vars efternamn använts till bandnamnet: Eddie Van Halen. Bröderna Alex och Edward Van Halen kom till USA med sin familj, efter att ha flyttat från Holland. Pappan Jan var musiker och förde musikarvet vidare till sina söner. Bandet Van Halen föddes 1974 efter att ha spelat under andra namn i början av 70-talet. Eddie var förstås gitarrist, brorsan Alex satt vid trummorna, Michael Anthony spelade bas och David Lee Roth var frontman och sångare.

Den första skivan med den fantasifulla titeln ”Van Halen” släpptes 1977 och var nyskapande på flera sätt. Den största nyheten var dock tekniken bakom Eddies gitarrspel, som tog alla med häpnad. Han hade utvecklat en teknik kallad ”finger tapping”; en för den tiden häftig teknik som tog gitarrspelande till helt nya höjder (och som kom att kopieras av massor av gitarrister). Bandet släppte en LP varje år i början av karriären, men det var inte förrän 1983-års ”1984” som den stora succén kom – men då kom den med besked. På skivan fanns hitlåten ”Jump”, vilket är den enda Van Halen-låt som hamnat på den amerikanska Billboard-listan. De fick också en Grammy för skivan.

År 1985 beslöt sig David Lee Roth för att lämna bandet och satsa på en solokarriär. In kom istället förre Montrose-sångaren och veteranen Sammy Hagar, som gav bandet ett nytt ansikte. I USA kallades nu bandet lite skämtsamt för ”Van Hagar”. Detta samarbete skulle komma att hålla i sig i 10 år, innan bandet på nytt gjorde gemensam sak med David Lee Roth i samband med en comeback. Gary Cherona från Extreme har också tillfälligt varit med i bandet.

dante