Def Leppard

Def Leppard

Man kan påstå att många band influerats av varandra genom tiderna. Precis som att banden som dök upp under mitten av 70-talet influerats av exempelvis Deep Purple och Black Sabbath från 70-talets början, så influerades banden mot slutet av 70-talet av andra hårdrockare som Motörhead, Whitesnake, Iron Maiden med flera. Hårdrock och heavy metal är genrer som var omåttligt populära under ganska lång tid, kanske för att de utvecklades så mycket i sitt sound att det fortfarande ansågs intressant av lyssnaren. Ett av de brittiska band som växte fram mot slutet av 70-talet är Def Leppard, grabbarna från industriella Sheffield som drömde om att bli rockstjärnor.

Den stora framgångssagan som Def Leppard ändå är började som för många andra band med diverse demotejper och spelningar. Bandet bildades redan 1977, men gjorde sitt första skivsläpp år 1979 med en EP som innehöll 3 låtar. Denna skiva fick mycket uppmärksamhet bland fans i genren och bandets popularitet steg. Detta ledde till ett skivkontrakt med Vertigo och första fullängdaren släppes 1980 med titeln ”On through the Night”. Skivan fick ett helt ok mottagande, trots att bandet fick kritik för att låten ”Hello America” lite väl tydligt flirtade med den amerikanska marknaden.

Nu hade dock producenten John ”Mutt” Lange fått upp ögonen för bandet och tillsammans inledde de ett samarbete som skulle skära guld med osthyvel. Skivan ”High ’n’ Dry” kom ut på skivdiskarna 1981 och nu fick Def Leppard sin första MTV-hit med balladen ”Bringin’ on the Heartbreak”. Efter ett flitigt turnerande var det sedan dags för den 3:e LP:n. Återigen var Mutt Lange med i bilden som producent och bandet släppte 1983 den smått legendariska plattan ”Pyromania”. Tiden efter detta skivsläpp var smått kaotisk för bandet. Bland annat inträffade en riktig tragedi, då trummisen Allen förlorade ena armen i en bilolycka. Många trodde detta var slutet för Def Leppard, men Allen utvecklade tillsammans med en trumtillverkare ett elektroniskt trumset som lät honom trumma på som tidigare.

Det tog dock hela 4 år innan nästa skiva släpptes, men det gjorde den med besked. Albumet ”Hysteria” lät verkligen inte som något annat man tidigare hört i branschen och den känns faktiskt tidlös i sitt sound. Hysteria innehöll mängder av hits, vilket resulterade i många singelsläpp och musikvideos på MTV. Detta var, kan man säga, bandets stora peak trots att man fortsatte att spela in skivor. De är fortfarande aktiva, både med regelbundna skivsläpp och turnéer.

dante