Led Zeppelin

Led Zeppelin

Led Zeppelin fick sitt namn av Keith Moon, trummisen i det högt vördade rockbandet the Who. Hans tanke var uppenbarligen att bandet inte skulle lyckas, utan att det skulle sjunka som en zeppelinare av bly. Fel skulle han få, bandet skulle inte bara komma att lyckas, det blev ett av tidernas absolut mest framgångsrika band.

Bandets rötter finns i the Yardbirds, också det ett band som av många betraktas som en slags föregångare för den musikgenre som skulle transformeras till hårdrock och heavy metal. Idag kanske de flesta känner dem som det brittiska band som vid olika tillfällen såg både Eric Clapton, Jeff Beck och Jimmy Page hantera positionen som gitarrist.

Det tycks nästan som att det vilade en förbannelse över the Yardbirds. Det finns vissa band i musikhistorien som aldrig tycks kunna vila i någorlunda stabilitet. Band där medlemmar kommer och går, där svängdörren ständigt stod på glänt. Hur som helst var det ur Yardbirds som Led Zeppelin föddes. Faktum är att bandets sista turné under det namnet, 1968, i allt väsentligt var Led Zeppelin. Alla tidigare medlemmar, förutom Page, hade vid den tidpunkten slutat. Eftersom bandet var kontrakterade att genomföra en sista turné hade Page inget annat val än att snabbt rekrytera ett antal medlemmar med enda syftet att ro turnén i land.

Som tidigare sessiongitarrist med goda kontakter i Storbritanniens musikliv så hade han ögonen på tre personer: sångaren Robert Plant, basisten John Paul Jones och den oefterhärmlige trummisen John Bonham. Det var en perfekt kombination av olika personligheter och musikaliskt kunnande. Plant var kanske den som var minst profilerad av de fyra, han hade under många år harvat runt i ett antal band utan någon större succé, men hans talang gick inte att förneka. Han tycktes bara behöva rätt sammanhang för att blomma ut. Jones var i sin tur en tekniskt begåvad multinstrumentalist som liksom Page hade många års erfarenhet av att spela på andra bands inspelningar. Bonham, till sist, var liksom Plant tämligen okänd, men de som såg honom spela gick därifrån fullt övertygade om att de hade sett en av de bästa trummisarna någonsin (antagligen också med smärre hörselskador).

Yardbirds sista turné flöt på bättre än vad någon hade kunnat förvänta sig, med spelningar inte minst i Sverige. Stockholm och inte minst Sveriges andra stad, att släpa på förstärkare kan föranleda en att anlita en flyttfirma i göteborg, om gänget som skulle bli Led Zeppelin gjorde det vet vi inte. Väl avklarad var det självklart att fortsätta, men utan oket av ett namn som så starkt förknippades med en musikalisk era som redan tagit slut. Led Zeppelin föddes och succén var i princip omedelbar. Resten är som man brukar säga: historia. Redan debutplattan väckte stor uppmärksamhet, inte minst baserat på det faktum att åtminstone två medlemmar i bandet var någorlunda välkända sedan tidigare. Karriären skulle komma att vara i ytterligare ett drygt decennium, med många klassiska låtar som följd.

dante