Svenska Exportbandet Europe

Svenska Exportbandet Europe

Det är få svenska rockband som fått sådant erkännande globalt som hårdrocksbandet Europe. De fick på bara några få år på 80-talet, riktig stjärnstatus och spelade på en mängd olika arenor runt om i världen; både som förband till andra världsartister och som huvudakt. Populariteten kom dessutom otroligt snabbt med monsterhiten ”The Final Countdown”, som landade på skivdiskarna 1986.

Bandet Europe bestod i sin grundform av ett gäng grabbar från Stockholmsförorten Upplands-Väsby och kallade sig till en början för Force. Frontmannen Joey Tempest, gitarristen John Norum, basisten John Levén och trummisen Tony Reno fick sitt allra första genombrott med sitt band i samband med deltagande i 1982 års Rock-SM, där de kammade hem första pris – en skivinspelning av en LP. Debutplattan släpptes 1983 och hette kort och gott ”Europe”. Budgeten för att spela in första skivan var inte särskilt väl tilltagen, vilket också hörs på produktionen. Det mesta spelades in i en enda tagning utan så många pålägg efteråt.

Året därpå spelade bandet in skivan ”Wings of Tomorrow” och här började det ta fart. Den här plattan innehåller ett flertal hits och var överhuvudtaget bättre på alla sätt än debutskivan. Dock fanns ett starkt missnöje mot trummisen Tony Reno, som strax därefter fick sparken från bandet. Istället togs Ian Haugland in i bandet, en trummis som på många sätt var mycket bättre än sin företrädare. Första skivinspelningen med nya trummisen blev EP:n ”On the Loose” som dessutom genererade singeln ”Rock the Night” (som spelades flitigt i radion).

Bandet började så sakta bygga upp sin popularitet och beslöt sig för att satsa internationellt. Ett steg i denna satsning var att anlita den berömda producenten Kevin Elson, som bland annat gjort sig känd för sitt arbete med amerikanska bandet Journey. Satsningen blev omedelbart en succé. Skivan ”The Final Countdown” som innehåll låten med samma namn, blev otroligt populär och klättrade snabbt på försäljningslistorna världen över. Nu började en period av flitigt turnerande. Samtidigt började gitarristen Jon Norum tröttna på den musikaliska väg Europe hade tagit; en lite mjukare framtoning med nedmixade gitarrer och mycket keyboards. Av den anledningen lämnade han bandet för att släppa en soloskiva 1987.

Som ny medlem i Europe blev istället Kee Marcello, som närmast kom från Easy Action. Tillsammans med Kee släppte bandet skivan ”Out of this World” år 1988, en platta som var snyggt producerad och med flertalet hits – som dock aldrig nådde upp till föregångarens höjder. Bandet Europe hade nått sin peak och det är förvisso ingen dålig höjd! Intresset började snart dala för den här typen av hårdrock, till förmån för grunge och alternativ rock, och detta påverkade förstås också Europe. De släppte ytterligare en platta tillsammans i början av 90-talet, men detta var det sista för den här gången. På senare år har dock bandet gjort comeback tillsammans med John Norum.

dante