De mest ikoniska hårdrockssångarna

De mest ikoniska hårdrockssångarna

Det är något alldeles speciellt med hårdrockssångare; deras utseenden, kläder och sätt att sjunga på ger ofta ett rebelliskt och lite slarvigt intryck. Inte direkt svärmorsdrömmar! Detta kan man se under Halloween och fester där en av de populäraste stilarna bland maskeradkläder är just rockstilen. Att under några timmar få vara den där coola rockaren som man kanske i vardagslivet inte skulle våga vara kan vara en kul upplevelse för många!

Många hårdrockssångare är dock extremt begåvade och har satt sin alldeles egna prägel på musikvärlden med sina breda register och speciella sångstilar. Vi skall här möta några av de mest ikoniska sångarna inom heavy metal som av olika anledningar kommer att gå till musikhistorien. Det handlar både om röst och personlighet, som vi skall se, då dessa frontmän av olika anledningar har gjort enorma intryck på sin publik. De är inte de snyggaste eller mest marknadsförda, utan snarare begåvningar med karaktärer som matchar och de har tagit världen med storm med denna oslagbara kombination.

Bredaste register

Att ha ett brett register innebär att man kan sjunga flera oktaver. Detta mäter man genom att först sjunga den lägsta ton man kan och sedan den högsta, och så räknar man tonerna och oktaverna mitt emellan. En normal röst brukar klara ungefär två till två och en halv oktav. Bland världens sångare med bredast register hittar vi ofta namn som Mariah Carey och Prince som klarat upp till fem oktaver. Att det finns en hel del hårdrockare i toppen kommer nog knappast som någon överraskning och bland dem som klarar nästan fyra och en halv finns bland annat Axl Rose från Guns n’ Roses, Steven Tyler från Aerosmith och Bruce Dickinson i Iron Maiden.

Kraft och karisma

Allt hänger dock inte på det vokala registret utan även på hur karismatisk och högljudd, både till rösten och personligheten, en hårdrockssångare är. Bland de bästa sångarna hittar vi här den ikoniska men tyvärr framlidne Ronnie James Dio, en liten man med enorm lungkapacitet och en karisma som hette duga. Här blandades magi och mystik och en stor integritet och Dios talang går knappast att betvivla.

Rob Halford från Judas Priest är en annan sångare med både ett brett register och en enorm scennärvaro. Klädd som ”läderbög” redan från karriärens början så tog det Halford många år att komma ut, men det spelade ingen som helst roll då hans fans alltid betraktat honom som en metallgud med sin gälla stämma och stenhårda look. En annan ikon inom hårdrocken som trots sina dubiösa scenframträdanden och hårda livsstil idag har blivit något av en hela världens mysrockare. På scenen är Osbourne fullkomligen manisk men privat framstår Mörkrets Prins som något av en ganska rolig nallebjörn.

dante