Olika typer av heavy metal

Olika typer av heavy metal

Ända sedan människan började frambringa musik har det funnits variationer av den och musik för olika tillfällen och moden. Dagens nyproducerade heavy metal skiljer sig en hel del ifrån den heavy metal som gjordes när begreppet myntades. Som kuriosa kan nämnas att det var Steppenwolf som 1968 la grunden till just begreppet heavy metal, i sin låt Born to be wild. Det som åsyftades var dock inte en musikstil utan dånande motorcyklar, men så småningom blev just frasen heavy metal förknippat med en numera ganska bred musikgenre.

Lite intressanta årtal som har blivit milstolpar inom heavy metal fram till 2001 sammanställdes av Aftonbladet och man kan se att det hänt åtskilligt genom åren, även på den svenska sidan. Men vilka typer av metal finns det då?

I slutet av 60-talet började heavy metal långsamt utvecklas ur rockmusiken, mer bestämt ur bluesrock och psykedelisk rock. Det blev långa gitarrsolon, mer skrik och skrän och mer aggressivitet. De första heavy metal-banden beskrivs oftast som hårdrock och de fick inte kritikernas gillande även om de slog igenom stort bland sin publik.

Under 70-talet slopades många bluesinfluenser, lite punk blandades in och den brittiska New Wave of British Heavy Metal-genren etablerades 1979 via band som Iron Maiden och Saxon. För fansen var ”hårdrockare” ett begrepp med skinn- och jeansjackor, tygmärken och nitar.

När 80-talet kom med sin glamrock utvecklades även glam metal med tighta kläder, mycket smink, stora hår och massa glitter. Kända band ur genren är Mötley Crue och Poison. När hardcorepunk blandades in uppstod en hårdare och snabbare metal som kallas thrash metal. Det var den första varianten av extrem metal och kända band här var Metallica, Slayer och Annihilator. Musiken skulle ha tunga och snabba riff med klar aggressivitet.

Black metal kom också under samma årtionde, och här kännetecknas musiken av ockulta teman med satan och Antikrist. Corpsepaint, medeltida vapen på scen och begränsade upplagor av plattorna är vanligt, likaså medvetet låg ljudkvalitet och väldigt få intervjuer. Kända band är engelska Venom, svenska Bathory och danska Merciful Fate. Musikgenren har ett antal subgenrer som viking metal, black doom metal, melodisk/symfonisk black metal och depressive suicidal black metal.

Death metal är en annan subgenre inom heavy metal som kom under 80-talet. Här hittar man growlsång och skrik och texterna berör våld och död, kannibalism, tortyr, dissektion men även religion och politik. Death och Cannibal Corpse är kända band ur genren.

Under 90-talet växte groove och nu-metal fram mer och mer. Groove metal känns igen på ett tungt omelodiöst skrikande som skiljer sig ifrån growl, samt höga tonarter på skriket. Kända band är Pantera.

Nu-metal blandar tung metal med hiphop, punk och techno och kända band är Korn och Slipknot. Det är inte alla metalfans som tycker att nu-metal är riktig metal men att musiken är populär kan vi slå fast.

Om man nu är ett metalhead så vill man oftast klä sig därefter, och man kan handla en del hos åhlens gärna med en rabattkod om man har en sådan.

Shop on and stay metal!

dante